fbpx

Što donosi NIS-2 direktiva?

Kibernetička sigurnost

U suvremenom digitalnom dobu, kibernetička sigurnost postaje sve važnija za tvrtke diljem svijeta. S porastom digitalizacije poslovanja i sve sofisticiranijih cyber prijetnji, važno je da tvrtke budu svjesne novih regulativa i standarda koji se odnose na zaštitu njihovih informacija i infrastrukture. Jedna od tih regulativa je i NIS-2 Direktiva Europske unije.

NIS-2 Direktiva predstavlja reviziju prethodne Direktive o mrežnoj i informacijskoj sigurnosti (NIS Direktiva), te ima za cilj unaprijediti sigurnost informacijskih sustava i mreža diljem EU. Za tvrtke u Hrvatskoj, ova direktiva donosi niz promjena i obaveza koje trebaju biti usvojene kako bi osigurale usklađenost s propisima i zaštitile svoje poslovanje od cyber prijetnji.

Jedna od glavnih promjena koju donosi NIS-2 Direktiva je proširenje njezine primjene na nove sektore i kritičnu infrastrukturu. Osim tradicionalnih sektora kao što su energetika, financije i telekomunikacije, nova direktiva obuhvaća i digitalne platforme, e-trgovinu, cloud usluge, te sektor zdravstva i transporta.

NIS-2 Direktiva također postavlja veće zahtjeve za sigurno upravljanje incidentima i obvezu prijavljivanja većeg broja sigurnosnih incidenata nadležnim tijelima. Tvrtke su obvezne implementirati mjere sigurnosti i rizika te razviti planove za upravljanje incidentima kako bi adekvatno reagirale u slučaju cyber napada ili propusta u sigurnosti.

Osim toga, NIS-2 Direktiva promiče suradnju između država članica EU i unapređuje razmjenu informacija o cyber prijetnjama. To omogućuje bolju zaštitu od prijetnji koje prelaze nacionalne granice i jača ukupnu cyber sigurnost u Europskoj uniji.

Za tvrtke u Hrvatskoj, usklađivanje s NIS-2 Direktivom postaje sve važnije kako bi zaštitile svoje poslovanje od cyber prijetnji i osigurale povjerenje svojih klijenata i partnera. Implementacija sigurnosnih mjera, redovito ažuriranje sustava i edukacija zaposlenika ključni su koraci u ostvarivanju usklađenosti s ovom direktivom i osiguranju kibernetičke sigurnosti tvrtke.

Kibernetička sigurnost, NIS-2

4 Responses