fbpx

Kako osigurati sigurnost vaših podataka prema NIS-2 standardima

Kibernetička sigurnost

U eri digitalne transformacije i sve veće ovisnosti o tehnologiji, sigurnost podataka postala je jedan od najvažnijih prioriteta za tvrtke svih veličina. U svijetu gdje su cyber prijetnje sve složenije i sofisticiranije, ključno je pridržavati se visokih standarda sigurnosti kako biste zaštitili svoje podatke. Jedan od takvih standarda je Nacionalni informacijski sigurnosni standard, poznat kao NIS-2. Evo kako osigurati sigurnost vaših podataka prema NIS-2 standardima:

  1. Razumijevanje NIS-2 standarda: Prvi korak u osiguravanju sigurnosti vaših podataka prema NIS-2 standardima je potpuno razumijevanje tih standarda. NIS-2 je nacionalni standard za informacijsku sigurnost koji pruža okvir za zaštitu osjetljivih informacija i infrastrukture od cyber prijetnji. To uključuje identifikaciju rizika, uspostavu sigurnosnih politika i procedura, te implementaciju odgovarajućih tehničkih kontrola.

  2. Procjena rizika: Sljedeći korak je provođenje detaljne procjene rizika kako biste identificirali potencijalne prijetnje i ranjivosti vaših informacijskih sustava. To uključuje identifikaciju vrijednih informacija, analizu mogućih prijetnji i ranjivosti, te ocjenu vjerojatnosti i utjecaja mogućih incidenta na vaše poslovanje.

  3. Razvoj sigurnosnih politika i procedura: Na temelju rezultata procjene rizika, potrebno je razviti odgovarajuće sigurnosne politike i procedure koje će zaštititi vaše podatke od cyber prijetnji. Ovo uključuje uspostavu pravila za upravljanje pristupom podacima, enkripciju osjetljivih informacija, upravljanje identitetom i pristupom, te kontinuirano praćenje i nadzor informacijskih sustava.

  4. Implementacija tehničkih kontrola: Tehničke kontrole igraju ključnu ulogu u zaštiti podataka prema NIS-2 standardima. To uključuje implementaciju sigurnosnih rješenja poput firewalla, antivirusnih programa, IDS/IPS sustava, enkripcije podataka, te sustava za upravljanje ranjivostima. Također je važno redovito ažurirati i održavati sve informacijske sustave kako bi se osigurala njihova sigurnost.

  5. Obuka zaposlenika: Ljudski faktor igra ključnu ulogu u sigurnosti podataka. Stoga je važno osigurati da vaši zaposlenici budu educirani o sigurnosnim procedurama i praksama te da budu svjesni potencijalnih prijetnji. Organizirajte redovite treninge i svijestite ih o važnosti sigurnosti podataka i njihovoj odgovornosti u zaštiti informacija.

  6. Kontinuirano praćenje i poboljšanje: Sigurnost podataka nije jednokratni proces, već kontinuirani napor. Stoga je važno redovito praćenje performansi vaših sigurnosnih mjera, identifikacija novih prijetnji i ranjivosti te prilagodba sigurnosnih politika i procedura prema novonastalim izazovima. Kontinuirano poboljšanje vaših sigurnosnih praksi ključno je za održavanje usklađenosti s NIS-2 standardima i zaštitu vaših podataka od cyber prijetnji.

Uz poštivanje NIS-2 standarda i implementaciju odgovarajućih sigurnosnih mjera, možete osigurati sigurnost vaših podataka i zaštititi svoje poslovanje od cyber prijetnji. Ovaj sveobuhvatan pristup sigurnosti podataka ključan je za izgradnju povjerenja s klijentima, partnerima i regulatornim tijelima te za osiguravanje dugoročnog uspjeha vaše tvrtke u digitalnom svijetu.

Kibernetička sigurnost, NIS-2